Historie mizuhiki

Mizuhiki je tradiční japonské umění vázání uzlů ze speciálních papírových šlahounů. Je úžasné sledovat, jak se stejná technika uzlování liší podle toho, v jaké zemi a v jaké době se vyvíjela, jaký materiál se v dané zemi používal a též pro jaké účely se tvorba využívala. Existuje spousta teorií a příběhů o vzniku mizuhiki. Mě se nejvíc líbí tento příběh:

Kdysi dávno v Japonsku, aneb jak se mizuhiki dostalo do Japonska…

Existuje několik teorií, jak se mizuhiki dostalo do Japonska. Asi nejvíc uváděná je teorie o delegaci z Číny:

V roce 607 n. l. přijela do Japonska delegace z Číny a přivezla dárek japonskému císaři. Dárková krabička měla na víku červenobílou ozdobu z konopného provazu. Tato ozdoba měla delegátovi zajistit bezpečnou cestu a štěstí pro císaře. Tím vznikla tradice, kdy jakýkoli dárek japonskému císaři měl na sobě červenobílou dekoraci, pro kterou se později ujal název mizuhiki.

mizuhiki uzel z papíru

období Heian (794 – 1185)

V tomto období začal vliv Číny upadat a začalo docházet k japonskému osamostatnění a pojaponštění převzatých věcí z Číny. Důležitou roli hrály krásno a dojem. Rozvíjí se zenové umění čajového obřadu (čadó), aranžování květin (ikebana), tušová malba (sumi-e) a kaligrafie (šodó) a díky zavedení foneticky psaného písma (hiragana) došlo k rozvoji literatury.

Objevují se pokusy výroby papírových šlahounů (mizuhiki), které by umožnili nahradit konopné provázky z Číny. Zdobení darů červeno-bílou šňůrkou se rozšířilo i mimo císařský dvůr mezi nižší aristokracii a už nebylo výsadou jen císaře.


Přibližně v této době došlo k barvení i jinými barvami než bílou a červenou.
Takto barevné šlahouny se následně používaly též pro japonskou vazbu sešitů básní (haiku).

období Muromači (1333 – 1568)

V tomto období už je zdokumentováno, že se papírové mizuhiki plně používá jako náhrada za konopné provázky. Došlo k vytvoření tradičního postupu výroby mizuhiki z papíru, který se používá dodnes, a ujal se název „MIZUHIKI 水引“.

水引     [みず水·ひき] … v hranaté závorce je čtení v hiraganě (jedna ze slabičných japonských abeced)

Slovo mizuhiki se skládá ze dvou kanji znaků, ze znaku 水 a znaku 引.
水 … znak pro vodu
引 … znak pro táhnout

Znaky tedy popisují výrobní proces výroby papírových šlahounů.

Vezmou se velmi dlouhé tenké pruhy japonského papíru, ty se pevně svinou a naškrobí se (speciální lepidlo vyrobené z mořských řas a jílu rozmíchané ve vodě), což dá takto svinutému papíru potřebnou tuhost. Po uschnutí se šlahoun vyleští a nakonec se obarví. Výsledkem je silný, ale současně ohebný tenký prut, kterému nevadí voda.

období Edo (1603 – 1868)

Po kulturním vrcholu nastalo několik století válek, kdy se do popředí dostala pozice samurajů. Mizuhiki se již plně rozšířilo mezi veřejnost. Samotné papírové šňůrky se využívali různým způsobem. Například i při výrobě deštníků.

motoyui

V období Edo samurajové začali používat šlahouny k vázání svých culíků (motoyui) na vrcholku hlavy.

Počátkem 17. století v období Edo došlo k uzavření Japonska před celým světem, které trvalo až do konce 19. století. Období Edo se stalo obdobím míru a docházelo, zvlášť mezi samuraji, opět k rozvoji literárního umění, kaligrafie, tušové malby, čajového obřadu, ikebany apod.

Moderní Japonsko

období Meidži (1868 – 1912)

Období Meidži je považováno za vznik moderního Japonska, během kterého došlo k otevření Japonska západnímu světu. Mizuhiki se používalo hlavně k ceremoniálním účelům. Pro darování peněz se začali používat obálky, které měli na sobě právě uzel mizuhiki volený podle dané příležitosti. V této době byly též plně nastaveny pravidla, kdy se který uzel a jaká barevná kombinace má použít.

mizuhiki jako dekorace v chrámech, při festivalech a svátcích

A v dnešní době se mizuhiki používá v dekoracích, špercích, při balení dárků, na dárkových obálkách, v umění… prostě fantazii se meze nekladou. Pro inspiraci, co vše dokáži z mizuhiki vyrobit, se vydejte do mého e-shopu. Ráda vám vyrobím mizuhiki i na přání.

mizuhiki brož capi.mizuhiki fler